Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Η αναζήτηση της αλήθειας

Πολύ σκόνη σηκώθηκε για δύο θέματα που απασχόλησαν την βουλή την τελευταία εβδομάδα. Η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια αλλά και η σύσταση της επιτροπής για τον έλεγχο του χρέους. Ως πρώτο και μείζον θέμα σημειώνεται ότι όχι μόνο ήταν προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, αλλά αποτέλεσε και θέση – δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, πριν από τις εκλογές του 2012. Βέβαια, το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέχασε την προεκλογική του δέσμευση, προφανώς για πολιτικούς λόγους καθώς συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, και δεν θα ήθελε να στεναχωρήσει τον “συνεταίρο” του. 
Η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπαγωγή της χώρας μας στο μνημόνιο και ότι επακολούθησε, δεν είναι ένα “παιχνίδι” πολιτικών εντυπώσεων. Όσοι νομίζουν ότι υποκρύπτονται επιδιώξεις για ρεβάνς μάλλον κάνουν λάθος. Ο ελληνικός λαός πρωτίστως, πρέπει να μάθει τους λόγους αλλά και τις πολιτικές ευθύνες που οδηγήθηκε η χώρα σε ακραίες καταστάσεις. Κάποιοι επιχειρώντας να υποβαθμίσουν την σημασία της σύστασης εξεταστικής επιτροπής, γυρνάνε τον χρόνο πίσω. Η ΝΔ ζητάει η έρευνα να ξεκινήσει από το 1981 ενώ το ΠΑΣΟΚ να περιληφθεί και η χρονική περίοδος της διακυβέρνησης Καραμανλή. 
Ουδείς ωστόσο αμφισβητεί ότι πτυχές των προβλημάτων έχουν χρονικό βάθος. Ιδού λοιπόν, πεδίο δόξης λαμπρόν, κατά την διάρκεια των ερευνών της εξεταστικής επιτροπής να συζητηθούν και πλευρές προβλημάτων που άπτονται χρονικά, πριν από το 2009. Το δεύτερο θέμα αφορά την επιτροπή για τον έλεγχο του χρέους. Εδώ τα είδαμε όλα. Σφοδρή κριτική, επιχειρώντας να πείσουν ότι είναι μια επιτροπή για το θεαθήναι και η οποία έρχεται εμμέσως σε αντίθεση με την κυβέρνηση για το χρέος. Αλήθεια, εάν πράγματι είναι άχρηστη η επιτροπή προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός; Και οι δύο επιτροπές, αν και είναι ξεχωριστός ο ρόλος τους, ταυτίζονται στο ένα και μεγάλο θέμα. Το χρέος. Και ταυτόχρονα απαντούν στο κοινό περί δικαίου αίσθημα. 
Ας αφήσουμε λοιπόν, τις τεχνικές της προπαγάνδας στην άκρη. Η αναζήτηση της αλήθειας, δεν είναι μόνο θέμα των πολιτικών, αλλά κυρίως όσων πλήρωσαν την νύφη τα τελευταία χρόνια. Και αυτοί πρέπει να μάθουν την αλήθεια.