Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι

Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Η διαπραγμάτευση πλέον έχει λάβει σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά καθώς από τα χέρια των τεχνοκρατών η διαπραγμάτευση έχει περάσει σε κορυφαίο επίπεδο. Οι επικοινωνιακές τακτικές πλέον ξεπερνιούνται και εδώ που έχουμε φτάσει όλοι οι “παίκτες” πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Μετράμε ώρες και μέρες πριν από τις κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις. Οι δανειστές της χώρας μας λένε – τυπικά- ότι δεν υπάρχουν τελεσίγραφα αλλά ο κόμπος έχει φτάσε στο χτένι. Η πρόταση των “θεσμικών εταίρων” προς την ελληνική κυβέρνηση ήταν αναμενόμενο να απορριφθεί. Καθώς το πλαίσιο των όρων που θέτουν για να αποδεχθεί η ελληνική πλευρά ξεπερνά ακόμη και τους πιο αισιόδοξους που υποστήριζαν ότι μπορεί να υπάρξει ένας αμοιβαία επωφελής συμβιβασμός.
Μία συμφωνία η οποία θα γυρίζει την χώρα στη δεκαετία του 60, δεν γίνεται αποδεκτή όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά κυρίως από τους πολίτες η οποία θα κληθούν και πάλι να αναλάβουν τα σκληρά βάρη. Μέσα στο πλαίσιο αυτό καταγράφονται απόψεις πως ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία αντέχουν  ένα αδιέξοδο με απρόβλεπτες και κυρίως οδυνηρές επιπτώσεις. Καλούν δε τον πρωθυπουργό – ως έχων την συνολική ευθύνη, χωρίς άλλες καθυστερήσεις να αποφασίσει και να δώσει το τελικό σήμα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Ποια συμφωνία; Την πρόταση των δανειστών, την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ή κάτι αντίστοιχο του email Χαρδούβελη; Εδώ καλούνται να πάρουν θέση υπεύθυνα και χωρίς κραυγές όλα τα κόμματα της βουλής. Και να πουν ακριβώς τι θέλουν και πρωτίστως φυσικά η κυβέρνηση η οποία έχει και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Όλα τα άλλα είναι παράταιρα.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό ακούγονται φωνές ότι και ο Τσίπρας να θέλει δεν το αφήνει το κόμμα και τον τραβάει από το μανίκι. Αυτή είναι μια εύκολη ανάγνωση. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι εάν έρθει μια συμφωνία και ανάψει το πράσινο φως το υπουργικό συμβούλιο, τότε – ανεξάρτητα από αντιρρήσεις και ενστάσεις θα περάσει και από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Και το κυριότερο ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν θα φέρει προς ψήφιση μια συμφωνία η οποία εκ προτέρων θα έχει απορριφθεί όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες αλλά και από τους πολίτες.