Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Ας κάνουμε τις συγκρίσεις ψύχραιμα

Τα έχουμε δει (σχεδόν) όλα. Εχουμε το κείμενο της συμφωνίας και βλέπουμε ο καθένας να το μεταφράζει με τον δικό του τρόπο. Οι απόψεις ποικίλλουν και χρωματίζονται πολιτικά και ιδεολογικά, όπως είναι φυσικό, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Αυτό πάντως που προκαλεί πολλά ερωτηματικά, τουλάχιστον, είναι η στάση των κομμάτων που σήμερα βρίσκονται στην αντιπολίτευση.
Με χλευαστικό και ειρωνικό τρόπο επιχαίρουν γιατί -όπως μας λένε- κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ό,τι έκαναν και αυτοί όταν ασκούσαν κυβερνητική εξουσία. Ετσι είδαμε τον κ. Σαμαρά να σηκώνει το δάχτυλο και να επιπλήττει τη νέα κυβέρνηση και τον κ. Βενιζέλο να ψέγει με τον δικό του τρόπο τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ως διά μαγείας ξέχασαν τον βίο τους, τα μνημόνια, τους ανέργους και τους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα, εξαιτίας των καταστροφικών πολιτικών, στα όρια της φτώχειας. Το ωραίο είναι ότι από τη μία πλευρά κατηγορούν την κυβέρνηση ότι συμφώνησε σε ένα σχέδιο που είναι χειρότερο από αυτό που οι ίδιοι υποστήριζαν με φανατισμό και από την άλλη διαμηνύουν ότι όταν έρθει στη Βουλή η συμφωνία θα την υπερψηφίσουν. Μύλος.
Ξέχασαν, ωστόσο, και κάτι άλλο. Τι έλεγαν προεκλογικά, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ σημείωναν πόσο επικίνδυνος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και θα πάει τη χώρα στα... βράχια. Προφανώς οι αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ξέχασαν ότι μόλις πριν από έναν μήνα ηττήθηκαν στις εκλογές και ότι οι πολίτες τούς γύρισαν την πλάτη. Ο βίος και η πολιτεία του καθενός δεν σβήνεται εύκολα με σφουγγάρι.
Από το πρώτο μνημόνιο μέχρι και το περίφημο email Χαρδούβελη είδε και βίωσε πολλά ο ελληνικός λαός. Με τις τότε ηγεσίες των κομμάτων που κυβερνούσαν να φέρνουν συνεχώς μέτρα και ρυθμίσεις που γύριζαν τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Το μόνο μέτρο που έφεραν στη Βουλή -κόντρα, όπως μας έλεγαν, στην τρόικα- ήταν η κολοβή ρύθμιση των 100 δόσεων. Εν κατακλείδι, αυτό το «μικρό» αλλά πολιτικά πυκνό χρονικό διάστημα θα κριθούν πολλά. Και θα κριθούν όλοι. Κυρίως στη Βουλή όταν θα έρχονται τα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Και εκεί ας κάνουμε όλοι τις συγκρίσεις, αντικειμενικά και ψύχραιμα.