Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Ανάμεσα στις συμπληγάδες

Οι πρώτες κινήσεις και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι απολύτως φυσικό να εστιάζονται στα ευρωπαϊκά φόρα καθώς επιβάλλεται να διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα για μια νέα συμφωνία. Ταυτόχρονα ωστόσο υπάρχει και το εσωτερικό μέτωπο καθώς η πλειονότητα των πολιτών αναμένει να γίνουν πράξη οι προεκλογικές εξαγγελίες. Ανεξάρτητα από τον χρόνο που θα εφαρμοστούν. Ως προς το πρώτο μέτωπο καλό είναι να θυμηθούμε μια φράση του Γερμανού θεατρικού συγγραφέα και ποιητή Μπέρτολτ Μπρεχτ: «Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει».
Στον ελάχιστο χρόνο που βρίσκεται στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είδαμε το εξής παράδοξο: Κάποιοι να ελπίζουν σε ήττα της ελληνικής κυβέρνησης και να εύχονται η νέα κυβέρνηση να κάνει τη «μεγάλη κωλοτούμπα» για να επανέλθει η χώρα στα «ήρεμα νερά» του μνημονίου. Μάλιστα η χαρά ορισμένων δεν κρύβεται κάθε φορά που έρχεται ένα αυστηρό μήνυμα από την πλευρά της Γερμανίας ή των θεσμικών εταίρων προς την ελληνική κυβέρνηση. Προφανώς όλοι κρίνονται και αυτοί που κυβερνούν αλλά και αυτοί που μέχρι σήμερα από το 2010 και μετά, προκάλεσαν μια μεγάλη καταστροφή στη χώρα, γυρίζοντας τον χρόνο πολλές δεκαετίες πίσω.
Εκτός ωστόσο από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αναζήτηση μιας κοινής συμφωνίας με τους εταίρους, το δεύτερο μέτωπο αφορά κινήσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν τάχιστα ώστε η κρατική μηχανή να αρχίσει και πάλι να λειτουργεί κανονικά. Παράδοξο μεν αλλά στη χώρα μας πάντα συμβαίνει η κρατική μηχανή να εμφανίζει προβλήματα αρρυθμίας προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά. Το κρίσιμο ζήτημα είναι οι υπουργοί που βρίσκονται σε κρίσιμα παραγωγικά υπουργεία αλλά και στα οικονομικά να ενεργήσουν με τον όποιο πρόσφορο τρόπο για να ενεργοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες.
Πολύ δε περισσότερο όταν καταγράφεται «πάγωμα» των εσόδων του κράτους αλλά και σοβαρή άντληση πόρων στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας. Ο συνδυασμός των πολιτικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης σε διεθνές επίπεδο, με τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης, αποτελεί τη βασική παράμετρο για το σημείο εκκίνησης της οικονομίας.