Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Πολιτική αντιπαράθεση, χωρίς κινδυνολογίες

Ας κρατήσουμε ότι στον δρόμο προς τις εκλογές θα διεξαχθεί ένας σοβαρός δημόσιος διάλογος, χωρίς κραυγές και κινδυνολογία, για όλα τα επίδικα. Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας, δεν επιτρέπει να λάβουν σάρκα και οστά τα σενάρια που ακούγονται – αν και στην πολιτική όλα είναι ανοικτά – και ως εκ τούτου, το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι να στηθούν κάλπες στις 25 Ιανουαρίου. Για τον λόγο αυτό προέχει να μείνουν στην άκρη οι τρομοκρατικές αναφορές, η κινδυνολογία που σε τελικό βαθμό, δεν τον πληρώνει αυτός που το λέει, αλλά η χώρα και λαός. 

Η επίκληση ότι οι εκλογές αποτελούν “πιστωτικό γεγονός” ή ότι θα αδειάσουν τα ΑΤΜ, ας ελπίσουμε ότι θα μείνουν πίσω και θα ξεχαστούν. Ταυτόχρονα όσοι επικαλούνται τις αγορές για να δικαιολογήσουν όχι μόνο την πολιτική που ακολουθούν αλλά να βάλλουν κατά των πολιτικών τους αντιπάλων συνιστά επί της ουσίας ανοικτή άρνηση της δημοκρατικής εναλλαγής και των αρχών ο λαός να αποφασίζει κυρίαρχα για την χώρα του. Σοβαρή συζήτηση λοιπόν, ακόμη και σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, με επιχειρήματα πάνω στο τραπέζι. Το στοίχημα του πολιτικού συστήματος και κυρίως των κομμάτων– αν και όλα δείχνουν ότι η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, θα είναι η πιο σκληρή μετά την μεταπολίτευση, είναι να επαναφέρουν στη δημόσια συζήτηση τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Όπως έχει συμβεί και σε άλλες οριακές, αν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε ιστορικές στιγμές, η Δημοκρατία, πάντα έστω και με την ψήφο του λαού, έδινε τις δικές της απαντήσεις 

Η προσφυγή στη λαϊκή ψήφο είναι ηλίου φαεινότερον ότι σημαίνει καθαρές - δημοκρατικές λύσεις. Όλα τα άλλα, δια της πλαγίας οδού, για να συντηρηθεί μια κατάσταση, έστω και για λίγους μήνες, τίποτα δεν προσφέρει παρά μόνο μία παράταση που δεν θα ωφελήσει τον τόπο. Η συνυποσχετική εκλογών για αργότερα... πρακτικά οδηγεί την χώρα σε μία πολύμηνη πολιτική κρίση και παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την χώρα και πρωτίστως για τον λαό.