Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Η γλώσσα της αλήθειας

Ας μιλήσουν με την γλώσσα της αλήθειας. Χωρίς έξυπνες ατάκες και φιλολογικά στοιχεία. Αυτό τουλάχιστον θέλουμε από όσους ασχολούνται με τα κοινά, βρίσκονται στην πυραμίδα της κυβερνητικής εξουσίας ή όπως λένε, είναι “παίχτες” της πολιτικής σκακιέρας. Λόγια, λοιπόν, καθαρά, θέλουμε, από όλους αυτούς. Την εποχή της κρίσης και των μεγάλων αβεβαιοτήτων, δεν χρειάζονται μονοσήμαντες αλήθειες. Από αυτές, χορτάσαμε, όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο, πιστεύαμε ότι τα τελευταία χρόνια, κάποιοι έγιναν σοφότεροι και άλλοι λιγότερο αμετροεπείς. Λάθος.
Αν, δούμε την πολιτική αντιπαράθεση, με τον τρόπο που διεξάγεται, μάλλον εύκολα θα αντιληφθούμε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η ευκολία της ατάκας κυριαρχεί και ένας ανέξοδος και χωρίς ουσία πολιτικός διάλογος είναι καθημερινά στην ατζέντα των τηλεοπτικών παραθύρων.
Για αυτό και οι πολίτες είναι αλλού. Γιατί αντιλαμβάνονται πολύ καλά το ύφος και το ήθος της εξουσίας. Δεν τους αφορά ένας ανούσιος διάλογος που δεν έχει καμία σχέση με την δική τους ζωή, με την δική τους πραγματικότητα. Ακούνε κυβερνητικούς βουλευτές ή υπουργούς να δηλώνουν ότι “τελειώνει” η τρόικα. Άλλους ότι έχουμε προχωρήσει σε “μονομερείς” ενέργειες, κόντρα στις επιταγές των δανειστών. Και την ίδια χρονική στιγμή, οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι έφθασαν στα ύψη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, ότι από την γενιά των “700 ευρώ” φθάσαμε στην γενιά των “300 ευρώ”, η ανεργία έχει σπάσει όλα τα κοντέρ και τα παιδιά τους ψάχνουν εργασία στο εξωτερικό. Είναι “δύο κόσμοι” που δύσκολα συναντιόνται, και αυτό το βλέπουμε όλοι, άλλο αν κάποιοι δεν θέλουν να το αναγνωρίσουν ή έστω να κάνουν προσπάθειες να το αντιληφθούν. 

Το χειρότερο πάντως είναι ότι κανείς δεν αναγνωρίζει ότι μπορεί να έκανε λάθος καθώς όπως μας λένε πάντα λειτουργούσαν και έπρατταν για την σωτηρία της Πατρίδας. Στο όνομα της Πατρίδας λοιπόν μπορεί να έγιναν τα πιο τραγικά λάθη. Γιατί πέρα από την Πατρίδα, σε αυτήν την χώρα ζουν εκατομμύρια άνθρωποι και πρωτίστως για την σωτηρία αυτών θα πρέπει να ενδιαφέρονται όσοι χειρίζονται και αποφασίζουν τις τύχες τους.